søndag 14. mars 2010

Bruk hue!

For et par uker siden hadde skolen jeg jobber på besøk av Bruk hue, som altså er en skoleturné med fokus på digital mobbing, som er omtalt i forbindelse med dette studiet.

I forkant hadde vi en prat med elevene, og det var helt tydelig at de hadde et forhold til dette ved at mange av dem ga uttrykk for at de kjente eller visste om noen som hadde vært utsatt for digital mobbing. Men allikevel var det ingen tvil om at de fleste nok fikk seg en vekker av det de fikk se og høre....

Hele sekvensen som elevene var med på tok utgangspunkt i en video, som ble stoppet underveis og hvor det ble pratet og diskutert om hva som skjedde. Dete var en video som tok omhandlet publisering av bilder, og problemstillinger knyttet til dette. Elevene ble gjort oppmerskom på hvilke regler som gjelder og hvilke konskekvenser brudd på disse kan føre til. Det var ingen tvil om at mange av elevene nok kjente seg igjen i situasjonene som handlet om bilder som var tatt og deretter publisert på nett. Ingen tvil om at dette var en viktig bevisstgjøring i forhold til elevene.

Videre var det snakk om trusler og straff man kan få for dette. Det ble vist til eksempler som var ment som en spøk, men ble oppfattet på helt annet vis. Å komme i ettertid å sa at man "bare tulla" hjelper ikke alltid.

Når det ble snakk om å ha kontroll og oversikt over sine brukernavn og passord, ble det foretatt en håndsopprekning blant elevene med sprøsmål om hvor mange som hadde passordet til en annen elevs facebook/nettvy/msn o.l. Antallet her var skremmende høyt og uten at det ble foretatt noen opptelling vil jeg tro at ca. 80% visste passordet til en annen person. Jeg synes selv dette var et skremmende høyt antall, og det klare budskapet elevene fikk var viktigheten av å ha kontroll. Har du ikke kontroll på dine egne passord kan identitetstyveri fort forekomme!

Det ble igjen understreket for elevene viktigheten av å forstå mulige konsekvenser av det du gjør. I det du har publisert et bilde på internett har du ikke lenger kontroll over det, og hvem som helst kan gjøre hva som helst med det bildet videre. På samme måte har du ingen kontroll hvis du har gitt bort ditt eget passord.

Til slutt ble det også vist noen eksempler på skrekkscenarioer knyttet til mobbing ved personer som har tatt selvmord etter å ha opplevd digital mobbing.

"Konsekvensen av digital mobbing kan bli veldig stor på veldig kort tid!"

Etter å ha vært til stede på denne seansen så jeg klart og tydelig at dette er et opplegg som fenger elevene samtidig som de fikk seg noen vekkere i forhold til hva de selv gjør og opplever i sitt møte med internett. Det at uskyldige bilder av seg selv og sine venner kan misbrukes var nok et moment mange ikke engang hadde tenkt på.

Og jeg ser enda tydeligere at et fokus på personvern blir særdeles viktig i vårt møte med elevene - det er fortsatt mye og hente der....

Og hovedbudskapet er selvfølgelig: BRUK HUE!


1 kommentar:

  1. Viktig tema du tar opp her, Erik! Vi har ikke hatt kampanjen hos oss, men jeg håper vi får det. Da jeg holdt på med M1 ble det mer og mer tydelig hvor aktuelt dette er også på min skole. Når man er engasjert i noe (som temaet i M1), har man en tendens til å få med seg mer om temaet i det som skjer rundt en også. Plutselig var det veldig mye digital mobbing (forum i ulike nettsamfunn, msn m.m.) og misbruk av bruker-ID samt svake passord. Vi har avdekket noe, men sikkert bare en brøkdel. Nå må vi få gjort noe med det også - ellers er det liten vits. Heldigvis har vi ledelsen med på dette.

    SvarSlett